Sfaturi

Vaccinarea

Se va face in principiu o data la 14 zile, incepand cu varsta de 6 saptamani, fiind obligatoriu precedata de o deparazitare.

Iata o schema simpla de vaccinare:

· 6 saptamani: vaccin impotriva parvovirozei

· 8 saptamani: vaccin polivalent

· 10 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei

· 12 saptamani: vaccin polivalent (rapel)

· 14 saptamani: vaccin impotriva coronavirozei

· 6 luni: vaccin antirabic

Vaccinarea corecta este o conditie esentiala pentru mentinerea sanatatii catelului dvs. Pana la incheierea acestei perioade, respectiv in primele 14 saptamani de viata puiul nu trebuie scos deloc afara (exceptand situatiile speciale precum vizita la medicul veterinar) si nu se spala. Vaccinul polivalent si cel antirabic se repeta anual.

Reguli de intretinere a puiului in perioada de vaccinare:

· Nu se tine in curte sau alta zona supusa interperiilor (ex. balcon)

· Nu se tine intr-un spatiu comun cu alt animal (exceptand ceilalti membri ai cuibului) chiar daca acesta este deparazitat si vaccinat corespunzator, sau intr-un mediu in care a decedat un animal

· Nu se transporta in conditii extreme de temperatura sau umiditate

· Se fereste de contactul cu substante toxice sau ingerarea unor corpuri straine.

· Pisicile dv. nu-si vor ascuti ghearele pe mobile si covoare daca le veti pune la indemana o bucata de mocheta uzata.

· Daca pisicile dv. nu vor sa inghita medicamentele, recurgeti la urmatorul truc: dizolvati pastilele in putina supa calduta, apoi inmuiati-le labutele din fata in ea. Instinctiv, pisica se va spala. Repetati procedeul, pana la ultima picatura de medicament.

· Vreti sa feriti anumite lucruri din casa de ghearele ascutite ale pisicilor? Pudrati-le cu piper.

· Iepurasul urineaza in toate colturile casei? Adesea ajung sa faca nevoiile in momentul cel mai nepotrivit din cauza emotiilor puternice.
Invatati-l cu atmosfera si oamenii din casa. Iepurasii nu vor fie mangaiati sau tinuti in brate. Lasati-l sa vina singur, sa se apropie singur
de Dvs.

· Pentru a taia ghearele iepurelui, acesta trebuie sa fie imobilizat. Il invelesti intr-un prosop sau o hainuta pufoasa si procedezi in felul urmator:
se ia cate o labuta pe rand si inainte de a taia gheara, uita-te cu atentie pe unde e vena vascularizanta a fiecareia. Cu o unghiera foarte ascutita, se va taia unghia cu mare atentie.
In cazul in care se taie vena, se va dezinfecta locul cu pricina.
Daca unghiile iepurasului nu sunt mari, poti folosi o pila pentru a pili unghiile.

· Atunci cand hamster-ul Dvs. scoate sunete ciudate inseamna ca a depozitat prea multa hrana in gusa fie a racit. Daca prezinta si alte sintome (nu mananca, nu bea, s.a.) este cazul sa va adresati unui medic veterinar.

· Vaccinarea puilor de iepuri incepe la varsta de 1 luna si se repeta la 14-21 de zile. O data la 6 luni se face apoi vaccinarea de intretinere.

Pentru mai multe informatii

Va rugam sa ne contactati